Ingredients:
150 ml de llet vegetal
450 grms de farina de força
30 grms. de llevat fresc
75 grms de sucre o fructosa
Ratlladura d'una llimona o una taronja
2 cullerades de farina de cigrons
aigua
1-2 cullerades de rom (opcional)
60 grms d'oli
sal
Fruita confitada o deshidratada
Pinyons
Preparació:
Prepareu la massa mare desfent en un bol el llevat en la llet vegetal tèbia. Afegiu 150 grms. de farina de força i barregeu amb una cullera. El resultat será una massa enganxosa, així que millor no fer servir les mans. Tapeu el bol amb un plàstic i un drap de cuina (amb cura perquè la massa s'enganxa molt fácilment) i deixeu-la reposar en un lloc càlid com a mínim un parell d'hores. La massa ha de pujar.
Barregeu el sucre o la fructosa amb les ratlladures de taronja o llimona, la farina de cigrons diluida en aigua (cada cullerada de farina de cigrons es dilueix en tres d'aigua i la pasta resultant ha de tenir una textura una mica més sòlida que la d'un ou batut), el rom i l'oli. Afegiu la resta de farina de força i una mica de sal. A continuación, afegiu la massa mare i pasteu fins aconseguir una massa suau que no s'enganxi als dits. Torneu a deixar-la reposar tapada i en un lloc càlid unes 2 o 3 hores com a mínim.
Un cop passat aquest temps la massa haurà tornat a pujar. Pasteu-la suaument per treure l'aire de dins. Col.loqueu-la sobre la safata de forn, untada amb una mica d'oli o sobre paper vegetal, i doneu-li la forma de tortell, fent un forat al centre de la bola i ampliant-lo fins aconsseguir la forma desitjada. Penseu que en el forn tornarà a creixer. Fiqueu a la massa el rei i la fava embolicats en paper transparent o d'alumini. Finalment cobriu el tortell amb un drap i deixe-lo reposar una hora més.
Preescalfeu el forn a 200 graus i decoreu el tortell amb les fruites confitades o deshidratades i els pinyons, o el que volgueu. Pinteu el tortell amb una mica de sucre o fructosa dissolta en aigua.
Poseu al forn el tortell a 180 graus uns 30-35 minuts. Perquè pugi ès millor posar el forn a escalfar per Baix els primers minuts i al final posar-lo a escalfar per baix i per dalt. També cal posar dins del forn un recipient, resistent a la calor, amb aigua per evitar que el tortell es ressequi.
Bon profit i Bon Any!!!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada